Nieuwsbrief februari


Ze staan!  Onze 50jarige oude perenbomen zijn door de Rotary geplant. De 4 bomen met het lintje zijn Doyenne’s, die ene zonder is een Conference.

Wij waren niet op de hoogte van de plantdatum, dat is waarom we het planten niet gemeld hebben naar onze buren. Gelukkig zagen we het gebeuren en konden we er wel bij zijn. Foto’s van het planten staan op onze facebook pagina.
Een van de planters wist te vertellen dat de Tulpenroute Dronten nog tweede keus bollen over had. Hier zijn we onmiddellijk achteraan gegaan en ’s avonds hadden we al een zak bollen te pakken die er ook net zo snel ingezet zijn. Eens kijken of ze ondanks het late planten nog opkomen dit voorjaar.
Na de vorige nieuwsbrief hebben we verschillende tips gekregen waar we heel blij mee zijn.

 •  Neem contact op met de volkstuinen er gaat iemand ophouden met een fruittuin. Dit is inmiddels gedaan en zo gauw er bij het bestuur van de Volkstuinvereniging bekend wordt dat
  er fruitbomen uit moeten die wij kunnen herplanten, dan krijgen wij bericht.
 • Er worden wilgen in het Torenbosje geknot. Zijn de wilgentenen wat voor jullie? JA!
  Zie 23 februari hieronder.
 • We hebben de Landleven Tuintips, bewaar exemplaar gekregen. Top!
 • Linda Matena, Voetboog 17 gaat de organisatie versterken. Zijn gaat de pers doen en is de contactpersoon van  bewoners van Voetboog.
 • Nellie Zwep, Voetboog 12 woont naast de Fruitboog en komt ook in de organisatie. Ze wordt op de hoogte gehouden van alles wat er speelt en tevens helpt met hand en span diensten.
 • Met Joop Kiers van de Kruidentuin hebben we een gesprek gehad. De kruidentuin heeft op dit moment gelukkig niet te maken met vandalisme. Laten we hopen dat wij dit ook niet krijgen. Meneer Kiers ons geholpen aan informatie over snoeien en fruitrassen. We hebben boeken gekregen die we mochten lenen.
 • We hebben een logo!
 • Omdat er ook huurders van OFW betrokken zijn bij de Fruitboog hebben we bij de woningbouw in Dronten een beroep gedaan op het leefbaarheidsfonds. De aanvraag loopt.
 • Er is contact gezocht met Landschapsbeheer Flevoland met het verzoek om onze plattegrond eens te bekijken. Men was zo enthousiast over het plan dat ze ons gaan helpen met een vlechtheg.

Vlechtheg

Een vlechtheg werd in vroegere tijden geplant en gevlochten als afscheiding toen er nog geen prikkeldraad bestond. Het is een levende heg.
Een vlechtheg wordt aangeplant met bepaalde kleine struiken en bomen. Deze laten we 3 á 4 jaar groeien.  Er wordt helemaal niets aan gedaan. Het kan een wat wild uiterlijk gaan worden.
Daarna worden de planten voor de helft doorgezaagd of gehakt zodat er een gedeelte verbonden blijft met de aarde en blijft leven. De rest wordt in elkaar gevlochten. De heg zal blijven doorgroeien.
Het idee kwam van Landschapsbeheer Flevoland, zij gaan ons ook helpen met het “heg-leggen” over 3 jaar.  We hebben van Landschapsbeheer een plant plan gekregen en zij gaan ons ook van plantmateriaal voorzien. 10 maart gaat het gebeuren!

Aan de slag!
Vrijdag 23 februari. Van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Wilgentakken ophalen bij het Torenbosje.

Verzamelen bij de Fruitboog.
We gaan met twee aanhangwagens naar het Torenbosje (tussen Elburg en Dronten) waar we takken en palen voor onze takkenril mogen halen.
Als je in het bezit bent van snoeischaar en/of zaag neem deze dan mee.

Aantal personen: alle hulp welkom

Vrijdag 9 maart. Van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Plantmateriaal en gereedschap ophalen bij landschapsbeheer Flevoland in Lelystad.
Aantal personen: 3. Wil je helpen? opgeven via fruitboog@gmail.com of ons persoonlijk aanspreken.

Exact tijdstip volgt later.

Fruitboogveld vrij maken van hondenuitwerpselen.

Aantal personen: alle hulp welkom

 

Zaterdag 10 maart. Van 10.00 uur tot 16.00uur

NL Doet

Planten vlechtheg, de walnoot en een  takkenril maken.

De vlechtheg zal worden aangeplant rondom de Fruitboog.
Van de wilgentakken en palen die 23 februari zijn opgehaald zal er een takenril gemaakt worden.  Ook zal de gemeente takken laten liggen van de 4 jaarlijkse onderhoud aan de bosrand. Ook voor onze takkenril
En tot slot gaan we ook nog een walnoot planten.

Wil je mee doen, Leuk! Ook al is het maar voor een uurtje.

Lunch je mee? Voor de harde werkers en de cateraars is een subsidie toegekend waarvan we de lunch kunnen betalen. Wel even opgeven voor 8 maart. fruitboog@gmail.com
Dan weten we hoeveel er ingekocht moet worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *